Fekete bodza
A bodza német neve a Holunder. Ez a kifejezés a házat és az udvart védelmező Holla fájára utal, amelyből a Holle anyó név is származik. Legendák szerinti "tündéri" mivolta egyrészről a hófehér virágok májusi hóesésének, másrészról a növény gyógyhatásainak köszönhető.
A germán mondakörben a bodzafákon tündérek élnek, ezért minden portára ültettek bodzát, hogy őrizzék a házat és a benne lakó családot.
A skandináv mondakörben, ha valaki ki akart vágni egy bodzafát, előtte Bodza anyótól kellett engedélyt kérnie rá, máskülönben szerencsétlenséget hozott a favágóra és annak családjára,
Az angol hagyomány úgy tartotta, hogy a bodzafába sohasem csap bele a villám, azonkívül, a bodzaág zsebben tartása kiváló gyógymód volt a reuma ellen.

Hatóanyag
Hatóanyag a növény szinte minden részében fellelhető. Napjainkban a virágot, az érett termést illetve a leveleket használjuk.
Virágzat
A tavasszal nyíló virágokat száraz időben, reggeli órákban érdemes gyűjteni, a gyűjtési szabályok betartásával. Használjunk kosarat vagy lenvászon táskát, a virágok beizzadásának elkerülése érdekében. Gyorsan dolgozzk fel őket - szárítsuk vagy használjuk fel szörp készítéséhez.
Virágában izzasztó flavonglikozidok, rutin, illóolajok, nyálka, kolin és kevés cseranyag található. Ezen hatóanyagoknak köszönhetően:
- izzasztó, lázcsillapító
- alkalmazható enyhe meghűlésre, megfázás,
- felső légúti panaszokra
- köhögés, rekedség esetén
- enyhe hashajtó
- enyhe vizelethajtó
- enyhe vérnyomáscsökkentő
- érfalerősítő
Érdemes más gyógynövényekkel együtt alkalmazni.
- Meghűlés esetén, izzasztó hatását fokozza a hársfavirág, apróbojtorján.
- Vízhajtó tulajdonságait csalán illetve nyírfalevél erősíti.
Belsőleg fogyasztható tea vagy szörp formájában.
Teáját forrázattal készítjük, 1 csapott evőkanálnyi szárított virágot forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, majd 15 perces, lefedett ázatás után szűrjük le. Célszerű étkezés előtt fogyasztani. Vizelethajtó hatás fokozása érdekében, reggel éhgyomorra fogyasszunk egy csészével.
Akut panaszok esetén – megfázás, köhögés - 2-3 csészével fogyasztható naponta a panaszok enyhüléséig.
Megelőzés, immunderősítés céljából napi egy csésze javallott.

Szörp készítése
Legegyszerűbb recept a hideg áztatás: A megmosott, leszárított virágokat beáztatjuk cukros, citromos vízbe és maximum 3 napig hagyjuk ázni. Majd leszűrjük, hozzáadunk egy kevés citromsavat és hűtőben tároljuk.
Készíthetjük forrázatként is. 1 liter vízet 1 kg cukorral feforraljunk. Ezzel leforrázzuk a bodzavirágot (6-8 virágot). Lefedjük, és hagyjuk állni 12 órát. Ekkor hozzáadunk 1 db felkarikázott citromot és 1 evőkanál citromsavat, majd ázni hagyjuk 24 órát. Ezt követően leszűrjük, palackozzuk.
Ellenjavallat:
Idős emberek, szívbetegek, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett elővigyázatosan kell alkalmazni, mert gyengíthet a szívet. Napi használata ellenjavallt.

Termés felhasználása
A bogyókat feketén kell begyűjteni. Lekvárként, préselt nedvként és szárított bogyóként is alkalmazható. Termésében szerves növényi savak, antocián festékanyag, A- C- B vitaminok, cseranyagok találhatóak. Festékanyagi miatt magas antioxidáns hatással is bír.
Általában gyógylekvár készül belőle. Jótékony hatásai megegyeznek a virágzatéval, de hashajtó tulajdonsága sokkal intenzívebb.
Vigyázat! A nyers, éretlen termés hasmenést, hányást idézhet elő. Az érett termésből sem fogyaszunk nagyobb mennyiséget nyersen.
Levél felhasználása
A leveléből készület teáját (szintén forrázatként) reumás bántalmakra használja a népi gyógyászat.
- Forrás:
- dingirdob: Bodza legendája a nagyvilágból
- Lencsés Rita: A gyógynövények nyomában
- Giovannini-Szathmáry: Gyógynövényeink